Tramadol bijsluiter

Gaat u Tramadol gebruiken? Dan is het belangrijk dat u precies weet wat dit voor geneesmiddel is, hoe u dit geneesmiddel moet gebruiken en welke bijwerkingen u eventueel kunt krijgen als u het geneesmiddel (regelmatig) gebruikt. In de Tramadol bijsluiter op deze pagina krijgt u alle informatie die u nodig heeft als u dit medicijn op de juiste manier wil gebruiken.

Tramadol: een korte introductie

Tramadol is een pijnstiller die een vergelijkbare werking heeft als morfine. Het medicijn wordt doorgaans gebruikt bij matige tot hevige pijnklachten, die niet (helemaal) verminderd of verholpen kunnen worden met paracetamol en ontstekingsremmende pijnstillers. U kunt het geneesmiddel bijvoorbeeld voorgeschreven krijgen van een arts als u te maken heeft met zenuwpijn, pijn na een operatie, pijn door een verwonding, pijn door een ernstige aandoening, hevige migraine of reumatische pijn.

Wat u moet weten voor u Tramadol gebruikt

Voor u Tramadol gaat gebruiken, zijn er enkele zaken die u moet weten:

  • Soms heeft Tramadol bijwerkingen veroorzaken. Meer over de bijwerkingen, leest u onderaan deze pagina;
  • U mag geen alcohol innemen als u Tramadol gebruikt. Sterke drank verergert de bijwerkingen van het geneesmiddel en dit is niet wenselijk;
  • U mag Tramadol niet gebruiken als u gevoelig bent voor Tramadol of een van de overige bestanddelen in het geneesmiddel;
  • U mag Tramadol enkel op advies van een arts gebruiken als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Bent u zwanger of geeft u borstvoeding, dan geeft u dit aan bij uw (online) arts;
  • Tramadol kan een wisselwerking hebben met andere geneesmiddel. Gebruikt u andere medicatie, dan geeft u dit altijd duidelijk aan bij uw (online) arts.

Het gebruik van Tramadol

Tramadol wordt verkocht in de vorm van tabletten en in de vorm van capsules. Beide producten moeten zonder te kauwen en met een flinke hoeveelheid vloeistof worden ingenomen, altijd volgens de voorgeschreven dosering van de arts. Kinderen krijgen Tramadol vaak voorgeschreven in de vorm van druppels, die u in water kunt oplossen of op een suikerklontje kunt druppelen.

Het is belangrijk om absoluut niet af te wijken van de voorgeschreven dosering Tramadol. Werkt het geneesmiddel niet of niet voldoende, dan kunt u contact opnemen met uw (online) arts om de dosering Tramadol eventueel te verhogen. Het verhogen van de dosering zonder het raadplegen van een arts, wordt absoluut afgeraden.

De mogelijke bijwerkingen van Tramadol

Het gebruik van Tramadol kan voor bepaalde bijwerkingen zorgen. De bijwerkingen die het meest gemeld worden over dit geneesmiddel, zijn de volgende:

U hoeft niet te maken te krijgen met deze bijwerkingen als u Tramadol gebruikt, maar volgens de Tramadol bijsluiter is dit wel mogelijk. Alleen als u langer last heeft van de bijwerkingen van het geneesmiddel, moet u met uw klachten naar een arts. Doorgaans verdwijnen de bijwerkingen van het geneesmiddel na enkele dagen, omdat uw lichaam dan aan het gebruik van het geneesmiddel gewend is geraakt.